Снимка: БулфотоПарламентът прие на първо четене със 108 гласа за бюджета

...
Снимка: БулфотоПарламентът прие на първо четене със 108 гласа за бюджета
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2019 година

Снимка: Булфото

Парламентът прие на първо четене със 108 гласа " за " бюджета на НЗОК за 2019 година.

Против гласоподаваха 62-ма депутати, а 10 се въздържаха, написа novini.bg.

В пленарна зала на гласуването присъстваха  министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев и зам.-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

За първи път през идната година бюджетът за опазване на здравето ще надвиши 5 милиарда лв.. Средствата за опазване на здравето в бюджета ще бъдат 5,2 милиарда лв. или 4,5% от Брутният вътрешен продукт. Увеличението по отношение на 2018 година е 547 млн. лв.. Предвидени са близо 4,3 милиарда лв. доходи и прехвърляния в бюджета на НЗОК за следващата година, от които 2,8 милиарда лева са доходи от здравноосигурителни вноски и 1,4 милиарда лева са прехвърляния за здравно обезпечаване. Общо настоящите разноски са в размер на 4,2 милиарда лева, което съставлява нарастване с 476,9 млн. лева по отношение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година Средствата за здравноосигурителни заплащания са в размер на 4,1 милиарда лева, което съставлява нарастване с 454 млн. лева по отношение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година 2,5 милиарда лв. ще отпусне страната за медицински действия (за първична извънболнична здравна помощ - 225 млн. лева; за профилирана извънболнична здравна помощ - 250 млн. лева; за медико-диагностична активност - 90 млн. лева; за болнична здравна помощ - 2 милиарда лева). 167 млн. лв. са планувани за дентални действия, а 1,2 милиарда лв. за медикаменти и медицински произведения. 160,4 млн. лв. ще се дадат за здравноосигурителни заплащания за здравна помощ. Предвидено е всеки месец Министерството на здравеопазването да отпуска на НЗОК 43 млн. лв. за разноски. През 2019 година здравната осигурителна вноска от 8% ще се резервира.

С Преходните и заключителни разпореждания се основава Агенция за медицински контрол като приемник на изпълнителните организации „ Медицински одит “ и по трансплантации. След приемането на закона за бюджета Народното събрание ще дава единодушие за основаването на нови лечебни заведения. А Министерски съвет- за разширение активността на съществуващите. Сегашната процедура за акредитация на лечебните заведения за осъществяваната от тях цялостна здравна активност и/или обособени медицински действия ще отпадне. Регламентира се основаването на Национална здравно-информационна система с цялостна информация за здравното положение на всяко лице. Национална експертна лекарска комисия ще сътвори база данни за всички лица, минали през ТЕЛК/НЕЛК. В период до 3 месеца след обявяване на измененията ще бъдат направени медицински стандарти за всички специалности. Здравният министър ще дефинира финансови правила за държавните и общинските лечебни заведения. Предвиждат се нови механизми на възнаграждение на лекарствените артикули и медицинските произведения. Дейността на Центъра „ Фонд за лекуване на деца “ и на Комисията за лекуване в чужбина, минава към НЗОК, като финансовите средства ще се обезпечават от Министерството на здравеопазването посредством трансфер.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР